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"The food Euro". Distribution of value added in the food chain from 1995 to 2010 and perspects for 2013
Filière : Multi filières - Région : France

In 2010, for € 100 of food domestic consumption:

§     the necessary agricultural production represents € 19,

§     the value created in the post-farm activities -  trade, transport and industries -, approaches € 58,

§     the value of the imported food is € 13,

§     and the amount of the taxes  is about € 10.

The decomposition of the two first aggregates above (agriculture, post-farm value) shows that food expense of €°100 generates:

§     value added, for € 63, distributed in all the industry groups of the economy,  of which € 8.1 in agriculture (increasing after 2009, due to the amelioration of agricultural prices), € 10 in food processing industry, € 18 in services and € 21 in trade,

§     importations of intermediate consumption, for € 13.7 (increasing since 1995)

§     imported food (€ 13) and taxes (€ 10), already mentioned.

In 2010 always, the gross operating surplus of the agriculture is resulting from the following demands:

§     the domestic demand for food in the retail trade, expressed to agriculture and food processing industry, for 36 p.c.,

§     the demand expressed to the hotels and restaurants, for 5 p.c.,

§     the other domestic demands (in which, agricultural commodities used in the non-food industries), for 9 p.c.,

§     the exportations of agricultural products and food, for 26 p.c.,

§     and from the direct subsidies, for 29 p.c.

Auteur/Source : Philippe BOYER - Date de parution : 15/05/2014 - Date de mise en ligne : 15/10/2014
Editeur : FranceAgriMer - Ouvrage : The Letter of the OBSERVATORY on formation of prices and margins of food products

L’euro alimentaire en France et le partage des valeurs ajoutées
Filière : Multi filières - Région : France
 
 
Effectuée dans le cadre de l’Observatoire de la formation des prix et des marges des produits alimentaires, l’étude consiste à décomposer le montant de la consommation alimentaire à domicile de 1995 à 2007 en importations, taxes et valeurs ajoutées des différentes branches. Les résultats font apparaître des tendances lentes mais lourdes. La part des importations finales et en consommations intermédiaires augmente et passe de 23 à 26 %, et les taxes restant stables (autour de 10 %), la part des valeurs ajoutées générées dans les branches diminue (67 % en 1995 et 64 % en 2007). Compte tenu des baisses des prix agricoles, la part de la valeur ajoutée de l’agriculture et de la pêche baisse de 12 à 8 % entre 1995 et 2005 et la remontée des prix en 2006 et 2007 ne la porte qu’à 9 %. La régression de la part de la valeur ajoutée des IAA apparaît quasiment linéaire (12 % en 1995 et 10,5 % en 2007), tout comme celle des autres industries, celle des transports restant stable. La part de la valeur ajoutée du commerce apparaît plus variable, avec un niveau équivalent en 1995 et 2007 (20 %). La part de la valeur ajoutée des services passe de 15 à 19 %. La composition de l’euro alimentaire évolue sous des effets « prix » mais provient également de transformations plus profondes des modes de production et de consommation des produits alimentaires. Ces éléments ne doivent pas être oubliés dans les débats actuels sur la formation des prix alimentaires, tant sur la contractualisation entre producteurs et l’aval que sur les possibilités de développement de l’agriculture de proximité.
Auteur/Source : Jean-Pierre BUTAULT, Philippe BOYER - Date de parution : 10/08/2014 - Date de mise en ligne : 15/10/2014
Editeur : Société française d'économie rurale - Ouvrage : Economie Rurale, n°342, Juillet-août 2014, pp. 45-68

French “food euro” and value added distribution
Filière : Multi filières - Région : France
Within the framework of the l’Observatoire de la formation des prix et des marges des produits alimentaires, this study consists to decompose the food consumption level into importations, taxes and value added of different sectors, in France between 1995 and 2007. The results show slow but significant tendencies. The share of importations (final products and inputs) grows from 23% to 26% over the period while the share of taxes is stable around 10%. The share of value added is decreasing from 67% to 64%. Considering the agriculture price decreases, the value added share of agriculture and fishing industry declines from 12% to 8% from 1995 to 2005 and grows to 9% thanks to the rise of prices observed in 2006 and 2007. The contribution of food industry is linearly decreasing (from 12.3% in 1995 to 10.5% in 2007) as it is the case of the other processing industries. The share of transportation activity remains stable. The share of the trade activities varies and attains 20 % on average, the services one grows from 15 % to 19 %. The variations of the euro-food components depend on price effects and evolutions of output processes or behavioral consumption. These elements must be put into consideration within the present debates on food price determinations, agreements between downstream activities and producers, opportunities of local agricultural developments.
Auteur/Source : Jean-Pierre BUTAULT, Philippe BOYER - Date de parution : 10/08/2014 - Date de mise en ligne : 15/10/2014
Editeur : Société Française d'Economie Rurale - Ouvrage : Economie Rurale, 342, Juillet-août 2014, pp.45-64

La formation des prix des céréales
Filières : Pain, Pâtes alimentaires - Région : France
Note sur la formation des prix des céréales, les opérateurs, les différentes types de prix (départ, rendu...).
Auteur/Source : FranceAgriMer - Date de parution : 01/07/2014 - Date de mise en ligne : 04/07/2014
Editeur : FranceAgriMer - Ouvrage : Note

Objectifs, méthodes, résultats et projets de l’observatoire de la formation des prix et des marges des produits alimentaires
Filières : Multi filières, Viande bovine - Région : France
Présentation de l'OFPMA en séance libre de l'Académie d'Agriculture de France, 21 mai 2014.
Objectifs, contexte de création de l'observatoire
Méthodes
Exemple : viande bovine
Auteur/Source : BOYER Philippe - Date de parution : 21/05/2014 - Date de mise en ligne : 27/05/2014
Editeur : Acadélie d'Agriculture de France - Ouvrage : Note
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